Fredag 11. april 2008
Kuppelhus med roterende udsigt

Kuppelhuset Free Energy Island roterer på et vandspejl, følger solen og bruger nul energi. Det første skal opføres ved klimatopmøde.

Af Anne Mette Ahlgreen

Foto: Torben Klint

Ultra-lavenergi-huset Free Energy Island er formet som en kuppel og roterer på et vandspejl. Huset vil give sine beboere helt andre oplevelser, end man er vant til i et hus, spår arkitekten bag det innovative hus, Ole Steen.Kuplen drejer i takt med solen, har en lille vindmølle på taget og bruger nul energi. En evigt skiftende udsigt er ekstra bonus i den langsomt roterende "overskårne jordklode".

Indtil videre eksisterer Free Energy Island kun i form af tegninger og en model, der viser, hvordan kuppel såvel som gulvskive kan drejes omkring en akse i midten. Arkitektfirmaet er i færd med at skaffe investorer, så huset kan opføres i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009.

Arkitekt er inspireret af sin onkel Cadovius

Arkitekt Ole Steen er inspireret af sin onkel, den kendte møbelarkitekt Paul Cadovius, der ud over møbelklassikere også har tegnet kuppelformede udstillingsbygninger beklædt med sejldug.

Ole Steen har i en årrække interesseret sig for økologisk byggeri. Han har bl.a. tegnet et kuppelformet gitterhus med halmvægge, der er opført i øko-landsbyen Friland ved Ebeltoft.

Målet var et ultra lavenergihus


Hans næste mål var at tegne et bæredygtigt hus, som kunne genbruge vand fra tøjvask og at udnytte solvarmen. Konklusionen var et roterende hus på vand.

- Det interessante ved der her hus er, at det overhovedet ikke bruger energi. Vi har fået foretaget beregninger, der viser, at det kan opvarme sig selv ved hjælp af solvarme, forklarer Ole Steen og tilføjer, at strøm til huset produceres af en lille vindmølle på toppen af taget.

Huset kan drejes efter behov


Kuplen bæres af en fast kerne i midten og flyder på et vandbassin, der bliver udgravet på stedet og fyldt med vand.

Huset har en gulvskive, der ligeledes bæres af stålsøjlen i midten. Gulvet kan drejes manuelt eller kan kobles til elektronisk udstyr, der gør det muligt at dreje gulvfladen og dermed samtlige rum og møbler hen, hvor man ønsker det.

Drejefunktion gør terrassen overflødigGlasparti fungerer som drivhus

En fjerdedel af kuplen består af et stort glasparti, hvoraf 50 procent er dækket af solceller. Glasdelen vil fungere som en slags drivhus, hvor beboerne kan dyrke tomater og blomster.


Trods af sin roterende egenskab egner Free Energy Island sig ikke kun til udsigtsgrunde, pointerer arkitekten.
Free Energy Island