Karakteristika
En bærende målsætning for projektet er, at gøre Free Energy Island energineutralt. De energimæssige overvejelser indgår i alt, lige fra valg af konstruktion, over valg af materialer og til valg af de forskellige energianlæg.

I forhold til andre energihuse er konceptet originalt, men huset trækker også på en række erfaringer. Valg af kuppelformen i Free Energy Island er en videreførelse af filosofien bag de senere års meget omtalte passivhuse. Ud over at huset er karakteriseret ved en unik arkitektur og en enestående varmeøkonomi har Free Energy Island også en række andre meget attraktive fordele: Disse egenskaber gør huset interessant i mange sammenhænge: I fattige lande kan indbyggerne hjælpes på vej af internationale hjælpe organisationer eller nationale støtteordninger til at få bygget et solidt selvforsynende hus for få midler.

Denne løsning understøttes af det fleksible materialevalg og dermed muligheden for at benytte de materialer, der tilstede i det aktuelle område. I den vestlige verden, hvor huset kan bygges med dyre materialer og avancerede elektroniske løsningsmuligheder til blandt andet styring af husets drejning. Ligeledes kan husets udbygges på forskellig vis